Sosyal Mühendislik Tarihçesini Hiç Merak Ettiniz Mi ?
Sosyal Mühendislik Tarihçesi
Sosyal mühendistliğin kavram olarak ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemesine rağmen insanlığın varoluşu ile ortaya çıktığını düşünebiliriz. Çünkü Sosyal Mühendistlik insanın aklını kullanabilmesidir. Sosyal mühendistlik ilk olarak karşımıza toplum mühendistliği olarak çıkmıştır ve politik işlerde insanların belirli kuralları kabul etmesi veya istenilen düşüncelerin insanlara aşılanabilmesi için kullanılmış bir stratejidir.
Sosyal mühendistliğin temel yöntemlerinin birçoğu Antik Yunan filozoflarından olan Sokrates’in düşüncelerinde (Diyalektik, “başlangıçta tartışma sanatı, ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı” Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir”) görmek mümkündür. Sosyal mühendistlik günümüzde ise gelişen Bilişim Teknolojisine paralel olarak kullanım şekli, insanların kendilerini kullanarak sistemlere sızmaları için kullanılan en etkili saldırı ve bilgi edinme yolu olmuştur.Öyle ki bugün hackerlar hedeflerindeki sistemde teknik açıklar bulamazlarsa sosyal mühendistliğe başvurmakta ve bu yolla hedefi alt etmeye çalışmaktadırlar.
Sosyal Mühendistlik örneklerini tarihin her bölümünde görmek mümkündür. Politikadan iş dünyasına savaş stratejilerinden eğitim tekniklerine kadar türlü dallarda sosyal mühendistlik taktikleri kullanılmaktadır.
Biz Sosyal Mühendistliğin BT de kullanımını ilk olarak 1978 yılında Kevin Mitnick ve arkadaşları Roscoe, Susan ve Steven‘ın ABD deki telefon sistemlerine illegal yollarla sızma, bilgi çalma ve çeşitli yönlendirmeler yaparak şirketleri zarara uğratmaları sonucu gördük . 1980 li yıllarda bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile de ilgi alanlarını bilgisayarlara çevirmişler hedefteki sistemlerine sosyal mühendistliği kullanarak sızmaya başlamışlardır.
Ülkemizde sosyal mühendistlik yöntemlerini kullanarak ilk büyük ses getiren olayı “Cebimdeki 1,5 milyon lirayla milyon dolarlık sistemleri çökertmek çok hoşuma gidiyordu.”diyen sözlerin sahibi Türkiye’nin tescilli hacker’ı Tamer Şahinden gördük. Kendisi 1999 yılında Superonline’ı 1 hafta süreyle kapatmış ve 2000 yılı sonlarına doğru, Osmanlı Bankası’nı hack ederek ismini duyurmaya başlamıştır. 2002 yılında ise Microsoft bilgisayar sistemlerine giriş yaparak Bill Gates’e ait mailleri bile internette yayınlayan Tamer ŞAHİN bir röportajında başarısını “Programların herkesçe bilinmeyen yönlerini araştırmayı veya bir sorunun cevabını kendiniz bulmayı bıraktığınız anda, zaten kendinizden büyük bir parça yitirmişsiniz demektir. Benim keşfim ise hayata dair yaptığım çözümlemeleri bilgisayar denen kutu içerisinde daha genişletebilmemdi” diyerek açıklamıştır.